Grote klasse! Het business model canvas was niet helemaal voldoende afgestemd. Hier hebben we wat last van gehad.
Het IRP programma was in de fase waarin we met ons bedrijf zitten precies wat we nodig hadden. Door vast te houden aan strakke tijdsplanning, focus en intensief contact met de markt en de scherpe/kritische feedback van de begeleiders en business developers hebben we in relatief korte tijd onze business case duidelijk gekregen. En staan we nu op een kruispunt, maar zijn we veel beter in staat een besluit te nemen over de te volgen nieuwe richting. Interessant en leerzaam was ook het delen van ervaringen met andere ondernemers.
Zeer tevreden met het IRP en het gehele programma dat geboden is. Het brengt ons een stap verder in het proces naar een investeerder toe.
Ontzettend waardevol en nuttig programma! Het heeft ons erg geholpen om onze business case aan te scherpen. De breedte van het programma was fijn, de eindpresentatie schreef zichzelf voor een groot deel op basis van de resultaten van het programma. De business developers gaven doorlopend scherpe feedback waar we verder mee aan de slag konden. Aan het proces (en communicatie hierover) kan mijns inziens nog een en ander worden verbeterd: duidelijkere deadlines en meer uitleg vooraf zou ervoor zorgen dat er nog meer uit het programma gehaald kan worden. Zo waren we heel veel waardevolle tijd kwijt aan het maken van afspraken voor de marktvalidatie. Dit hadden we bijvoorbeeld ook al voorafgaand aan het programma kunnen doen, waardoor we veel meer tijd en focus hadden gehad voor de validatie zelf.
IRP is een heel goed programma. Inzet van interne en externe experts is super. Er zitten een paar kanjers bij. Het process is wel rigide ingericht. Dat is goed, maar hoeft niet altijd te passen.
Professioneel team, inhoudelijk team. Wellicht wat onbedoeld onvriendelijk in de tone-of-voice rondom bijeenkomsten. Die strengheid (wellicht nodig) werkt wat averechts voor de motivatie.
Deelnemer Customer Acquisition Programma: Helaas was ons bedrijf nog niet ver genoeg om adequaat deel te kunnen nemen aan dit programma. Echter zijn we prima geholpen om vervolgens bewust verder te kunnen met met name de organisatie. Daarvoor onze dank. In een later stadium zullen we zeker weer contact opnemen met de BOM als ons is aangeboden. Het contact wordt als erg waardevol gezien in de verdere ontwikkeling van Rememberz. Rudy van de Water en Stephan Haans , Rememberz
Het CAP programma was voor ons erg waardevol en heeft twee waardevolle nieuwe inzichten opgeleverd: 1. Uit de analyse van het gedrag van deelnemers blijkt dat er een kleine groep ‘heavy users’ is en een grote groei van deelnemers die nauwelijks gebruik maakt van de deelvoertuigen. Groei van de bezetting van de deelvoertuigen krijgt op dit moment binnen GoodMoovs te weinig aandacht, met als gevolg dat de bezetting niet snel genoeg groeit en soms zelfs stabiliseert op een laag niveau. Het aanstellen van een community manager kan een oplossing zijn om onze deelnemers te activeren wanneer ze nauwelijks gebruik maken van de deelvoertuigen. 2. Ons acquisitietraject is te complex en niet efficiënt: Er zijn te veel stappen nodig om te komen tot een opdracht. Bovendien is de doorlooptijd van het acquisitieproces te lang en is de succeskans te laag. We moeten kritischer zijn en niet in gesprek blijven met potentiële opdrachtgevers die nog niet klaar zijn om een besluit te nemen over de inzet van deelvoertuigen.
de mensen van de BOM zijn in staat snel het bedrijf te analyseren en de bottleneck voor groei te identificeren. Erg knap. De feedback is erg rechtlijning. De boodschap wordt daardoor erg duidelijk. De nuances kun je zelf ool wel maken. Communicatie via slack vind ik niet handig, maar dat is een persoonlijke voorkeur. De tijdsduur van de dienst is te kort om tot resultaat te komen. Er moet een vervolg aan verbonden worden.
Het Customer Acquisition programma van de BOM is goed om nog eens helder te bepalen wie je doelgroep is. Een combinatie van persoonlijke coaching, theorie maar vooral veel praktijk ervaring van Stephan en Bram maakt dit programma uitermate geschikt om snel resultaten te boeken. Het heeft mij persoonlijk vooral geholpen om voor MEUNGO de volgende stappen te zetten
Het investment programma lijkt voor pre-seed of seed, maar is meer series A. Ze willen het liefst een doorgerekende businesscase zien die binnen 6mnd gaat lopen. Indien je dat hebt is het een goed programma, heb je dat niet is de kans op financiering klein.
Ik stel voor om te overwegen om het onderdeel Marketing (Image en Identity) toe te voegen aan het programma
Het was een snelkookpan business plan verbeteren en pitchen. Zeer leerzaam, ook om de bekende tools vanuit een ander perspectief in te zetten. Ook erg leuk om met andere ondernemers in het schuitje te zitten.
Het IRT heeft mij overall zeer veel gebracht en heeft er voor gezorgd dat het Business plan en de pitch van Heat Power flink zijn aangescherpt. Vooral de methode bij het klantonderzoek was voor mij een eye-opener. Verbeterpunten van het IRT zijn wat mij betreft de communicatie vooraf naar de ondernemer wat hij kan verwachten per sessie, bv. wie daar wel en niet aanwezig is, maar ook hoe kwetsbaar hij is: staat het IRT los van een eventuele financieringsaanvrage of niet? Tot slot: ik vind het IRT een top initiatief van de BOM, en ik vind dat het de BOM beter benaderbaar maakt voor de ondernemer, dus ga er vooral mee door!
Wij hebben het Investor Readiness programma als zeer nuttig ervaren! Het heeft ons als startup veel structuur en mooie nieuwe inzichten gebracht. Ook heeft het programma op een positieve manier bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling als mens en als ondernemer. Buiten het programma om heb ik ook nog extra ondersteuning gekregen van onze business-coach die altijd voor ons klaar stond en ook na het programma nog betrokken blijft om ons te helpen. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor alle hulp en ondersteuning vanuit de BOM en hoop in de toekomst nog vaak met ze te mogen werken!
Prima programma. Communicatie kan beter: bijv. na de laatste pitch, what is next? Daarnaast was de dag van de eindpresentaties nogal lafjes: weinig externe investeerders, en iedereen bleef 10 min. borrelen.
Jullie hebben ons een goede reflectie geboden op de plannen die wij hebben. Als feedback zou ik willen geven zorg voor relevante investeerders in de tussen evaluatie en de eind presentatie.
Programma is gewoon goed. Deelnemers dienen echter iets meer meegenomen te worden in het programma en de doelstellingen van ieder onderdeel. Voor mij persoonlijk was het erg leerzaam. Dank tot nu en dank dat we later nog bij jullie mogen terugkomen als we verder zijn.
Erg professioneel, goede aandacht voor de klant. Begeleiding is goed. Kleine aandachtspunten zijn in eerdere instantie al doorgegeven. top werk!
Als wij met onze start-up het IRP niet hadden doorlopen kan ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat we een platform waren gaan bouwen waar geen behoefte aan is. Er bestaat een kleine kans dat we met veel geluk het juiste platform voor de juiste doelgroep zouden hebben gebouwd, maar dat betwijfel ik ten zeerste. De input van Stephan en Bram en ook de begeleiding van Robbert hebben er voor gezorgd dat we elke week véél hebben geleerd over de stappen die je dient te zetten vóór je een product/ dienst de markt op gaan duwen. Hoewel het een pittig proces was (en dat na het programma nog steeds is), ben ik extreem dankbaar dat ik van slimme en betrokken mensen heb mogen leren. Hoewel ik denk dat er qua planning binnen het proces en de communicatie over wat de verwachtingen zijn nog verbeterpunten zijn ben ik over het algemeen zéér te spreken over de begeleiding en de inhoud van het programma. Ten slotte wil ik nog even toelichten dat ik de sfeer die is neergezet binnen het programma erg bijzonder vind. Er heerste cultuur van leren en fouten maken om verder te komen, waardoor ik het gevoel had dat ik in goede handen was en die (denk ik) er voor zorgde dat iedereen durfde zijn fouten toe te geven. Dit is wat mij betreft onmisbaar in een dergelijk proces. Dus dank daarvoor.
Goirlese Weg 15
5026 PB Tilburg
Ondernemerschap is de aanjager voor verandering. Van duurzame voeding, een gezonde toekomst, klimaatneutrale energie tot de ontwikkeling van kansrijke sleuteltechnologieën. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zorgt dat start-ups die daaraan bijdragen een vliegende start maken en kunnen doorgroeien tot scale-ups, dat ondernemingen in Brabant altijd over de juiste faciliteiten beschikken en dat bedrijven met internationaliseringsambities deze kunnen waarmaken.