Veel EPS in de tuin, bedrijf is niet gericht op het voorkomen, opruimen is een monnikenwerk.
Tijdens en na het isolatiewerk is duidelijk geworden dat de bouwsector eigenlijk niet met EPS parels kan werken. Als consument zou je toch mogen verwachten dat een bedrijf dat dagelijks met EPS werkt, er zorgvuldig mee om springt. Maar bij de werkzaamheden zijn er honderdduizenden ‘parels’ in mijn tuin terecht gekomen. Later bij dakonderhoud kwam er nog eens een grote hoeveelheid vrij.
Natuurlijk wist ik van te voren dat EPS op zich geen duurzaam product is. Het is niet biologisch afbreekbaar, en als het in de natuur komt zal het langzaam afbrokkelen en als microplastics in de voedselketen terecht komen. Daarom heb ik uitvoerig doorgesproken wat ik mocht verwachten qua verwerking en of er niet teveel vrij zou komen. Er werd gezegd dat er hooguit af en toe een ‘terugslag’ is van het vulpistool waardoor er wat vrij komt. Dat klonk als iets wat beheersbaar is.
Echter waaiden er tijdens het werk grote hoeveelheden parels in de tuin. Op advies van VdBunt was een deel van mijn voegwerk (in restauratie) nog niet helemaal afgewerkt, wat zal hebben bijgedragen aan de hoeveelheid. Maar ook bij de gevel waar de voegen in tact waren lagen grote hoeveelheden parels. Een paar dagen later kwamen ze met een grote stofzuiger die redelijk wat weg wist te krijgen, maar ‘beter werd het niet’ kreeg ik te horen. Ik was er toen wel klaar mee en heb de rest zelf verwijderd, wat een monniken werk is. Je kunt voor dit bedrag ook niet van ze verwachten dat ze uren besteden om de rommel op te ruimen.
Wat je wel mag verwachten van een bedrijf dat met EPS werkt, is dat ze investeren in het voorkomen van afgifte. Ik zou vdBunt willen uitnodigen daar werk van te maken. Bedenk iets slims om rondvliegend EPS bij het inspuiten op te vangen. En maak het onderdeel van uw werkcultuur. Voorkomen is beter dan opruimen. Wellicht kunt u zich er ook nog positief mee onderscheiden op de markt.