Vroeger tevreden, beoordeling loopt terug
Inmiddels kom ik 40 jaar bij deze praktijk. Eerst nog aan de Oude Haven, nu aan de Grachtweg. Zonde om te zien hoe een fijne tandartspraktijk verandert naar een commerciële instelling waarboven een investeringsmaatschappij en/of aandeelhouders zitten.
Kon er vroeger tijdens een controle nog direct een klein beetje tandsteen verwijderd worden, nu moet je daar een vervolgafspraak voor maken. Kregen de tandartsen vroeger 15 minuten per patiënt, dat is nu teruggeschroefd naar 10 minuten per patiënt. Effectief dus 2 extra patiënten per uur, dus kassa.
En daar draait het allemaal om. Advies om foto’s te maken van het gebit, advies om een extra afspraak te maken voor het verwijderen van tandsteen (dat na aandringen toch binnen 2 minuten is gebeurd), advies om een bezoek te brengen aan de mondhygiënist, die letterlijk aangaf dat ze geen idee had wat ik daar kwam doen omdat alles er keurig uit zag. Toen ik de tandarts daarmee confronteerde gaf ze aan dat de preventiedeskunige wellicht beter was geweest. Waarom is mij overigens niet duidelijk, ik ben halverwege 40 en heb slechts 1 gaatje gehad in alle jaren. Het lijkt mij dan ook dat een preventiebezoek incl. tandenpoetsles niet echt nodig zijn.
Al met al is het hetzelfde als bij andere grotere zorgverleners en klinieken. Er zit één of andere overkoepelende organisatie boven die het beleid bepaald incl. de tarieven en daar moet je het mee doen. De ontevreden patiënten zien ze zelf toch niet.
Niks ten nadele van de tandartsen en assistenten, die zijn ook de dupe van dit beleid en moeten netjes meebuigen. Ik voel me een ouwe man als ik zeg dat alles vroeger beter was, dus dat doe ik niet, maar wel zeg ik dat deze uitspraak tenminste voor een bezoek aan de tandarts wel van toepassing is.