Terug

Capterra: Zo verzeker je jouw betrouwbaarheid!

In het Review onderzoek van Capterra (2020) is gebleken dat het vertrouwen van reviews iets is afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Waar je in ons vorige blog ‘Reviews worden massaal gelezen’ kan lezen dat de online reviews als meest betrouwbare bron van informatie wordt beschouwd, wordt in het onderzoek van Capterrra tevens uitgelicht dat nepreviews dit vertrouwen weer schaadt.

 

 

Zowel positieve als negatieve nepreviews

Helaas bestaan er bedrijven die misbruik maken van het gebruik van Reviews en deze manipuleren. Er zijn gevallen waarin positieve nepreviews worden ingezet om een bedrijf onterecht als ‘goed’ naar voren te laten komen, maar er zijn tevens

gevallen waarin negatieve nepreviews worden ingezet om concurrenten onterecht als ‘slecht’ te bestempelen. Naast het feit dat bedrijven hiermee een oneerlijke strijd voeren, wordt het de consument moeilijker gemaakt om reviews te vertrouwen. Zij zijn dan ook meer op hun hoede. 87% van de ondervraagde geeft aan dat zij reviews controleren op echtheid.

87% van de consumenten controleert reviews op echtheid

Dit is uiteraard goed nieuws voor alle bedrijven die reviews in eerlijk gebruik nemen:

Ruim 8 op de 10 mensen zullen deze eerlijkheid herkennen en daarmee erkennen.

 

 

Hoe herkent de consument een nepreview?

Dan komt natuurlijk de vraag aan bod: hoe onderscheiden de consumenten dan deze nep reviews van de echte? Het zoeken naar negatieve reviews staat hier ver bovenaan.

Waar kijkt de consument naar om nepreviews te onderscheiden

 

 

Waar consumenten naar kijken om nepreviews te onderscheiden

De ondervraagden geven aan dat zij bijvoorbeeld enkel vijfsterren beoordelingen zonder inhoud verdacht vinden. Het aanbieden van niet alleen positieve reviews maar ook de negatieve, geeft de consument een betrouwbaarder beeld van de aanbieder. Niemand is nu eenmaal perfect.

Ook geven zij aan dat herhaling van bijvoorbeeld bedrijfsnamen een poging kan lijken tot het manipuleren van vindbaarheid binnen Google door SEO zoekwoorden te targetten. Hierom letten zij tevens veel op de herhaling van zinnen.

 

 

Het tegengaan van nepreviews

Om de nepreviews zo veel mogelijk tegen te gaan en de markt zijn eerlijkheid terug te geven is staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken bezig met een wetsvoorstel. Hierin pleit zij voor een verbod op de nepreviews en een boete van minimaal vier procent van de jaaromzet wanneer bedrijven zich hier niet aan houden. Om dit te handhaven zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hier controle op moeten houden. Dit willen zij bewerkstelligen door achter de meldingen van consumenten en/of bedrijven aan te gaan.

 

 

Hoe laat jij jouw betrouwbaarheid zien als bedrijf?

Om de consument te overtuigen van jouw betrouwbaarheid is het ten eerste van belang om transparant te zijn via jouw online reviews. Dit betekent niet enkel de mooie verhalen naar buiten brengen, maar ook de minder gelikte. Hiermee toon je dat jij open staat voor verbetering en ontwikkeling. Dit wekt vertrouwen en geloofwaardigheid.

Probeer er daarnaast voor te zorgen dat jouw klanten de review niet ‘leeg’ laten. Enkel sterren zegt de consument niets. Het gaat de klant meer om wat er wordt verteld en hoeveel er is verteld dan om de 4 of 5 sterren.

76 van de consument zou eerder een minder goed beoordeeld product kopen met meer reviews dan een beter beoordeeld product met minder reviews

 

Ook jouw transparantie en betrouwbaarheid laten zien door middel van online reviews?

Meld je snel aan voor het verzamelen van reviews!

lees het hele onderzoek van capterra